EKR - gyakran ismételt kérdések

Tisztelt Ügyfelünk!

Több Önökkel az EKR kapcsán folytatott beszélgetésből azt a tanulságot szűrtük le, hogy még mindig nagyon sok a tisztázatlan részkérdés az új EKR rendszerrel és annak várható működésével kapcsolatban. Szeretnénk Önöknek segíteni ezek tisztázásában, a jobb megértésben. A témák az alábbi fő csoportokba sorolhatók, amelyekre röviden – az eddigi tudásunk, tapasztalatunk, a MEKH-el, könyvvizsgáló cégekkel folytatott egyeztetéseink alapján - választ is adunk az alábbi összefoglalóban.EKR általában, kvóta képződés energiahatékonysági beruházásokkal, tudatformálással kapcsolatos kérdések:


Mi az EKR kvóta? Hogyan keletkezhet? Mit kell tenni azért, hogy keletkezzen kvótám, amit majd eladhatok, illetve beszámíthatok energia vagy üzemanyag kereskedők felé? Miként tudom növelni a kvóta mennyiséget, milyen lehetőségek vannak addicionális energiahatékonysági beruházásokra, tevékenységekre? Hogy kapok segítséget abban, hogy milyen beruházásokból képződhet kvóta? Mi és hogyan számolható el energiamegtakarításként?

Az ilyen kérdésekre nagyon nehéz általános választ adni. Jelentős mértékben függ az érintett vállalat lehetőségeitől, működési módjától, folyamataitól, ezért javasoljuk az egyéni konzultációt. Kérje ingyenes tanácsadásunkat: emplus@energymarket24.hu!Kvóta várható ára, kereskedelem lehetőségei:


Mitől válik értékké, eladhatóvá valójában? Mi lesz az ára? Hogy tudom eladni?

A kvóta korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jog. Az energiafelhasználó, akinél kvóta keletkezik csak és kizárólag kötelezettnek adhatja el, azonban az eladásnak több formája lehet:
- közvetlenül a kötelezettnek
- a kötelezettnek energiaárban való beszámítással vagy egyéb szolgáltatásban elszámolva (pl. beruházás finanszírozás)
- nyilvános értékesítési platformon (Minitőzsde) keresztül: Energymarket24.hu
- cégcsoporton belüli átadással
Az egyedi üzletekben elszámolt ár nem lesz nyilvános, így ezen ügyletek nem adnak majd segítséget az árazáshoz. Viszont a Minitőzsdén keresztül történő ügyletkötés átlagárai anonim módon hozzáférhetőek lesznek a platform információs oldalán, így várakozásaink szerint ez lesz az egyetlen transzparens árindikáció elérési lehetőség a piacon. Minél több ügylet kötődik majd ezen az úton, annál pontosabban lehet majd információt kapni a kvóták valós értékéről, amit lehet majd használni az elszámolásoknál és eladási folyamatokban.Könyveléssel, értékeléssel, elszámolással kapcsolatos kérdések:


Miként kell nyilvántartani, értékelni, könyvelni? Milyen áron kell nyilvántartanom a kvóta értékét a könyvekben? Mit kell tennem, ha magasabb áron vagy alacsonyabb áron adom el? Elajándékozhatom? Átadhatom kereskedőnek a villany, gázárba építve? Hogy ruházható át cégcsoporton belül kötelezett és kvóta birtokos között? Mire kell ennek során figyelni? Vonatkoznak-e erre az átadásra a transzferár követelmények?


Talán ez a terület az EKR legkidolgozatlanabb része, mivel még nem történtek auditok, kvóta nem keletkezett, eladás sem történt, nem jutott el a folyamat addig, hogy az ilyen kérdésekre válaszolni tudjunk. Éppen ezért társaságunk felvette a kapcsolatot könyvelési és adó tanácsadókkal, hogy választ tudjunk adni ügyfeleink hasonló kérdéseire mielőbb. Rövidesen ezekkel a válaszokkal is megjelenünk honlapunkon és a személyes találkozókon.Kötelezettek teljesítésével kapcsolatos kérdések:


Hogyan teljesíthetik a kereskedők a kötelezettséget? Miként szerezhetnek kvótát? Kvóta várható árát befolyásoló tényezők? Lesz-e transzparens, piaci ár? Mit kell tenni a kötelezettnek, ha nem tud eleget szerezni, milyen lehetőségei vannak? Vonatkozik-e rájuk a céltartalék képzési kötelezettség, ha igen, mi módon? Átháríthatják-e a kötelezettek a kötelezettséget földgáz, villany és üzemanyag árban? Elkérhetik-e a kvótát a kereskedők, milyen feltételekkel? Milyen áron számolják be? Mire figyeljek az ajánlatkérésnél, értékelésnél?


A várható piaci árról szintén írtunk az előbbi pontokban. Az egyes kötelezettek maguk dönthetik el az EKR-el kapcsolatos stratégiájukat, azaz hogy aktívan igyekeznek minél több kvótát begyűjteni és megfelelni a kötelezettségnek ezen a módon, vagy majd inkább befizetik az 50 eFt/Gj megváltási összeget. A kötelezettektől megszerzett eddigi információk alapján lesz ilyen is olyan is. Sőt már elkezdődött az engedélyesek üzletszabályzat módosítási folyamata, ami alapján ez évben átháríthatják a kvóta értékét (hogy milyen értéken teszik ezt, azt nem tudjuk) az ügyfeleikre. Az is látható már, hogy a lejáró kereskedelmi szerződések esetén a következő időszakra adott földgáz és villamos energia árajánlatok nagyon vegyes képet mutatnak az EKR kvóta tekintetében. Van olyan fogyasztó, aki kizárja a villany és gáz ajánlat összekeverését az EKR kvótával, van aki, befogadja. Ezt nagyban befolyásolja véleményünk szerint, hogy ki milyen várakozással tekint a jövőben kialakuló kvóta árra. Illetve, hogy ki mennyit akar és tud egyáltalán foglalkozni a témával és mennyire hagyja magát vezetni a kereskedője vagy tanácsadója által. Vállalatunk ebben is segítségére lehet tanácsadással!


Szintén kötelezettektől szerzett információ alapján azt javasoljuk, hogy mint energiakereskedők (kötelezettek) a céltartalékképzéssel kapcsolatban mindenképpen konzultáljanak könyvelőjükkel adótanácsadójukkal, hiszen nem csak az a kérdés, hogy kell-e céltartalékot képezni, hanem az is, hogy melyik időre vonatkozik a kötelezettség és milyen lesz várhatóan a kvóta árra. Ez a kérdés jelentősen befolyásolhatja az érintettek tárgyévi adózás előtti eredményét, hiszen sok esetben igen nagy összegekről lehet szó.Energiahatékonysági beruházások ösztönzése:


Hogy tudom a kvóta (energia hatékonyság növelés) értékét átfordítani beruházásba? Mire figyeljek a beruházási, esetleg ESCO ajánlatok értékelésnél? Milyen finanszírozási megoldások várhatóak a beruházások támogatására? Kik lesznek a célcsoport?


Ismereteink szerint már több társaság készül arra, hogy az EKR rendszeren belül az energia hatékonyságnövelő beruházásokat átvállalja, finanszírozza, esetleg un. energiahatékonysági szolgáltatóvá (ESCO céggé) váljon. Ehhez a közeljövőben speciális, várhatóan állami indíttatású finanszírozási megoldások is ki lesznek dolgozva 2021.06.30-ig. Ezekről is tervezzük folyamatosan tájékoztatni Önöket honlapunkon.


Az ajánlatok esetén mindenképpen érdemes értékelni, hogy mi az ajánlat hozzáadott értéke egy beruházás esetén. Miben segít Önnek, cégének. Finanszírozás? Szervezés? Szakértelem? Számos olyan ok lehet, amiért érdemes külső beruházási partnert választani. Azonban minden esetben érdemes megnézni, hogy az EKR kvótával kapcsolatban mi az ajánlattevő elvárása. Elkéri? Beszámította? Milyen áron? Ezek alapján körültekintően döntsön és ha nem biztos a dolgában, kérje segítségünket!Auditorokkal kapcsolatos kérdések:


Hogy válasszak energetikai auditort? Mit kockáztatok a nem megfelelő auditor választással?


Az akkreditált energetikai auditorok kulcsszereplői lesznek az EKR-nek. Ők azok, akik a rendszer adta feltételek között döntenek arról, hogy milyen beruházásból születhet kvóta, azaz arról, hogy milyen érték (mekkora GJ/év megtakarítás) kerül az Önök kezébe. A szabályozás nagyon pontos és felelősségteljes munkát vár el az auditoroktól, hiszen a nem megfelelőséget erős szankciókkal sújtja. A MEKH rendszeres ellenőrzéseket fog tenni a szabálytalan és téves auditori hozzáállás kiszűrésére. Fontos azonban tudni, hogy hiába lesz szankcionálva egy auditor, az általa korábban auditált beruházásból keletkező kvóta értéke elveszhet vagy csökkenhet, ha nem megfelelően történt az auditálás. Egy ilyen folyamatnak utólagosan jelentős hatása lehet pl. egy olyan esetben, ha a kötelezett megvett és elszámolt kvóta mennyiségéről utólagosan kiderül, hogy kevesebbet ér (vagy éppen semmit sem). Büntetés vagy utólagos, drágább kvótabeszerzés lehet a következménye. Ugyanígy a kvóta tulajdonos, eladó is károsodhat, ha az eladott kvóta ára hirtelen, utólag csökken és ez miatt vitába keveredhet egy kvóta vásárló energiakereskedővel. Szóval nagyon érdemes vigyázni, megbízható, tapasztalt energetikai auditor céget megbízni!

Kapcsolódó cikkek