EnergyMarket Report - Energiapiaci összefoglaló – 2021.03.09.

Tisztelt Ügyfelünk!

Bizonyára már Önök is értesültek az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021-es bevezetéséről, egészen 2030-ig. Az EKR az energiakereskedők (és üzemanyagkereskedők) számára keletkeztet kötelezettségeket és pénzügyi terhet, az évek során növekvő mértékben. A részletekkel kapcsolatban keressék illetékes ügyfélmenedzsereiket, mert a fogyasztók számára akár jelentős bevételi- vagy energiahatékonysági beruházási forrásokat is tartogathat. A részletekről külön dokumentum került feltöltésre Minitőzsde felületünkre.

Amennyiben az EKR-rel kapcsolatban jelenlegi kereskedőjüktől valamilyen változtatásról információt kapnak, mielőbb jelezzék felénk, hogy támogatást nyújtsunk a minél kedvezőbb megoldásban.AKTUÁLIS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI HÍREK


Magyarországi földgáz tárolók

Kereskedelmi tároló töltöttségi szintje: 2021.03.07. 1 937 millió m3 – 41,80%

Átlagos be-, és kitárolás

Kereskedelmi 10,81 millió m3/nap kitárolás
Stratégiai 2,46 millió m3/nap kitárolás

Villamos energia - fontosabb termelői kiesések

Dunamenti Erőmű – 2021.03.20. – 2021.03.22. 426 MW
Dunamenti Erőmű – 2021.03.22. – 2021.05.01. 629 MWÁRMEGHATÁROZÓ ESEMÉNYEK, ÁRALAKULÁSOK


Az elmúlt két hét alapján úgy tűnik, hogy egyelőre még várat magára a tavaszi szezonális hatásnak köszönhető jegyzésár mérséklődés, mivel az elmúlt két hétben az energiatőzsdéken magas volatilitás melletti oldalazó trend alakult ki. Ennek ellenére korábbi várakozásaink továbbra is érvényesek, miszerint a villamos energia-, és a földgáz ellátási szerződések megkötésére a tavaszi időszakban kialakulhat egy optimális lokális minimum árszint.


A szén-dioxid kvóta másodlagos piacán rekordmagas szint közelében ugyan, de itt is oldalazás tapasztalható 37 és 40 EUR/tCO2 értékek között. Ugyan a koronavírus harmadik hulláma miatt továbbra is alacsonyabb a kereslet az EUA iránt, de spekulatív vásárlók jelentős keresletének és hosszútávú pozíciói miatt nem tud az árfolyam a kereslet-kínálat függvényében csökkenni. Ennek ellenére továbbra sincs kilátás a következő hetekben jelentős keresletnövekedésnek, így a negatív korrekciónak továbbra is nagy az esélye, ugyanis egyrészt sok spekulatív kereskedő várhatóan profitrealizálás miatt megválik kvótáktól, másrészt a gyenge aukciók miatt csökkenhet a jegyzésár rövidtávon anélkül, hogy ez a hosszútávú emelkedő trendet megzavarná. Jelenleg 39 EUR/tCO2 szint körül alakul a jegyzés.


A villamos energia jegyzésárak alakulását alapvetően a kvótaárak mozgása határozza meg, de a kőolaj több mint egyéves csúcson levő árszintje érezteti a hatását a többi energiahordozó árában is. Ugyanakkor köszönhetően a jobb idő következtében rendelkezésre álló magasabb megújuló kapacitásnak és a szelesebb időjárásnak, a spot árakban több mint 20%-os csökkenés tapasztalható. Emiatt vélhetően rövid távon az éves jegyzésárak is mérséklődni fognak, amit az is segít, hogy az olajárakban tapasztalható kiugrás egy szaúd-arábiai terminál elleni támadás miatt következett be, de azóta megnyugtató hírek érkeztek, így már látszik némi korrekció.


A kőolaj jegyzésárakban az elmúlt két hétben egyértelműen erősödést láthatunk, és több mint egyéves csúcsra, azaz a pandémia előtti árszintre kerültek. Ennek oka egyrészt az Egyesült Államokban uralkodó szélsőséges időjárási körülmények, melyek a kínálat szűkítésén keresztül gyakoroltak árfelhajtó hatást a piacra, másrészt az OPEC+ váratlan döntése, mely szerint érvényben tartják a jelenlegi termelési szinteket. Hétfőre ezekhez jött még hozzá a világ legnagyobb offshore olajterminálja elleni támadás, amely az északi-tengeri Brent árfolyamát 71 USD/bbl fölé-, míg az amerikai WTI jegyzés közel 67 USD/bbl fölé emelte. Miután a legfrissebb hírek szerint nem esett kár a terminálban, és az Egyesült Államok is jelezte, hogy elkötelezett a szaúd-arábiai infrastruktúra megvédésében, a jegyzésárak estek, de az előbb említett két tényező miatt továbbra is nagyon magas árakkal lehet számolni.


A földgáz árak esetén az elmúlt két hét során stagnáló árakkal találkoztunk, ugyanakkor a kőolaj szárnyalása az utóbbi napokban ennél az energianemnél is érezhető változást hozott. Mivel a földgáz árakat is jelentősen befolyásolja a CO2-kvóta alakulása, ezért az oldalazás nem meglepő, egy kisebb völgyet követően visszaálltak a jegyzésárak a korábbi hetek átlagos szintjére, a szezonális hatások az olajárak alakulása miatt most kevésbé érvényesülnek.


Az európai leszállítású szén (API2) tovább emelkedett, reflektálva a CO2-kvóta árának csökkenésére és a keresleti várakozásokra, de prognózisunk alapján csökkenés várható a kereslet hanyatlása és a bőséges kínálat miatt, amelyet a technikai elemzés is alátámaszt.

Kapcsolódó cikkek