EnergyMarket Report - Energiapiaci összefoglaló – 2021.03.23.

Tisztelt Ügyfelünk!

Bizonyára már Önök is értesültek az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021-es bevezetéséről, egészen 2030-ig. Az EKR az energiakereskedők (és üzemanyagkereskedők) számára keletkeztet kötelezettségeket és pénzügyi terhet, az évek során növekvő mértékben. A részletekkel kapcsolatban keressék illetékes ügyfélmenedzsereiket, mert a fogyasztók számára akár jelentős bevételi- vagy energiahatékonysági beruházási forrásokat is tartogathat. A részletekről külön dokumentum került feltöltésre Minitőzsde felületünkre. Amennyiben az EKR-rel kapcsolatban jelenlegi kereskedőjüktől valamilyen változtatásról információt kapnak, mielőbb jelezzék felénk, hogy támogatást nyújtsunk a minél kedvezőbb megoldásban.AKTUÁLIS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI HÍREK


Magyarországi földgáz tárolók

Kereskedelmi tároló töltöttségi szintje: 2021.03.21. 1 805 millió m3 – 38,95%

Átlagos be-, és kitárolás

Kereskedelmi 8,98 millió m3/nap kitárolás
Stratégiai 3,42 millió m3/nap kitárolás

Villamos energia - fontosabb termelői kiesések

Mátrai Erőmű – 2021.03.22. – 2021.03.23. 201 MW
Dunamenti Erőmű – 2021.03.24. – 2021.05.01. 629 MW
Dunamenti Erőmű – 2021.05.01. – 2021.05.15. 426 MWÁRMEGHATÁROZÓ ESEMÉNYEK, ÁRALAKULÁSOK


Az elmúlt két hét alapján úgy tűnik, hogy egyelőre még várat magára a tavaszi szezonális hatásnak köszönhető jegyzésár mérséklődés, mivel az elmúlt két hétben az energiatőzsdéken magas volatilitás melletti oldalazó trend alakult ki. Ennek ellenére korábbi várakozásaink továbbra is érvényesek, miszerint a villamos energia-, és a földgáz ellátási szerződések megkötésére a tavaszi időszakban kialakulhat egy optimális lokális minimum árszint.


Az elmúlt két hét ármozgásait röviden összefoglalva elmondható, hogy ebben az intervallumban sajnos még nem alakultak ki a következő időszaki földgáz-, és villamos energia ellátási szerződések megkötésének feltételei, hiszen a hónap első felében tapasztalt nagyobb megugrást követően egy oldalazó, kis mértékben emelkedő tendencia alakult ki a releváns tőzsdéken. A jegyzésárak magasabban vannak, mint előző publikált riportunk időpontjában, továbbra is kitart az optimista tőzsdei hangulat, mely részben az egyre gyorsabb ütemben haladó tömeges európai oltásoknak köszönhető. Ebben az intervallumban érkezett meg Európába a szokásosnál hidegebb időjárás is, mely a megnövekedett földgázkeresleten és az alacsonyabb megújuló energiatermelésen keresztül szintén a meghatározó jegyzésárak emelkedését támogatta.


A villamos energia jegyzésárakat a fentieken túlmenően az emissziókereskedelemben végbement további növekedés is befolyásolta, a kvótaárak ismét történelmi rekordokat döntöttek az elmúlt hetekben, a jegyzésár ebben az időszakban már 41-43 EUR/tCO2 között mozgott, március 22-én 42,84 EUR/tCO2 szintig erősödött. A piacot továbbra is az erős spekulatív kereslet mozgatja, melynek következtében már a piaci elemzők is nehezen tudják megjósolni, hogy hosszabb távon milyen árszint alakulhat ki. Ebből a szempontból viszont kedvező, hogy ennek a keresletnek a visszaszorulásával ugyanolyan esély van egy jelentősebb negatív korrekció elérésére is. A rekord árszintekkel összhangban a villamos energia tőzsdéken is rekordok születnek, hiszen a HUDEX-en a következő éves elszámolóár már a 60 EUR/MWh-t teszteli, és az EEX-en is 56,5 EUR/MWh fölött jegyezték a terméket a tegnapi nap végén.


A kőolaj világpiaci ára előző csütörtökig oldalazott, akkor azonban a koronavírus új hulláma miatti ismételten növekvő esetszámok, illetve a vírus miatt bevezetett-, vagy meghosszabbított korlátozó intézkedések negatív hangulatot hoztak a piacra, a piaci szereplők ugyanis már nem bíznak abban, hogy a közeljövőben helyreáll a kereslet az energiahordozó iránt. Az erősebb beesést aztán feldolgozta a piac, és pénteken, illetve ezen a héten már inkább erősödést láthatunk, bár az előző szerdai árat továbbra sem értük el. Az elszámolóár az elmúlt napokban 63-65 USD/b között alakult.


A földgáz jegyzésárak március 9. után emelkedésbe kezdtek, majd egy kis oldalazás után, az olajáreséssel párhuzamosan visszakorrigáltak ugyan az árak, de az előző hét vége felé Európába érkező hideg légtömegnek köszönhetően a héten már ismét emelkedett az árfolyam, magasabban állnak tehát a jegyzésárak, mint előző riportunk kiküldésekor. A kereskedhető termékekből képzett következő gázéves átlagár tegnap a TTF-en 18,171 EUR/MWh, a CEGH VTP-n 18,467 EUR/MWh, míg a HUDEX-en 18,330 EUR/MWh lett. A hideg idő következtében a tárolói szintek továbbra is csökkennek Európa szerte, az árak további alakulása szempontjából most tehát kiemelten fontos, hogy milyen időjárás előrejelzések látnak napvilágot az elkövetkező hetekben, hiszen, ha továbbra is kitart a hideg, az a betárolási időszakban megnövekedett kereslet miatt magasabb földgázárakat eredményezhet.


Az API2 európai leszállítású szén ára is tovább növekedett, 71 USD/t feletti elszámolóár is kialakult az előző napok során.

Kapcsolódó cikkek