EnergyMarket Report - Energiapiaci összefoglaló – 2021.04.07.

Tisztelt Ügyfelünk!

Bizonyára már Önök is értesültek az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021-es bevezetéséről, egészen 2030-ig. Az EKR az energiakereskedők (és üzemanyagkereskedők) számára keletkeztet kötelezettségeket és pénzügyi terhet, az évek során növekvő mértékben. A részletekkel kapcsolatban keressék illetékes ügyfélmenedzsereiket, mert a fogyasztók számára akár jelentős bevételi- vagy energiahatékonysági beruházási forrásokat is tartogathat. A részletekről külön dokumentum került feltöltésre Minitőzsde felületünkre. Amennyiben az EKR-rel kapcsolatban jelenlegi kereskedőjüktől valamilyen változtatásról információt kapnak, mielőbb jelezzék felénk, hogy támogatást nyújtsunk a minél kedvezőbb megoldásban.AKTUÁLIS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI HÍREK


Magyarországi földgáz tárolók

Kereskedelmi tároló töltöttségi szintje: 2021.04.05. 1 738 millió m3 – 38,20%

Átlagos be-, és kitárolás

Kereskedelmi 6,908 millió m3/nap kitárolás, 2,384 millió m3/nap betárolás
Stratégiai 1,447 millió m3/nap kitárolás, 8,067 millió m3/nap betárolás

Villamos energia - fontosabb termelői kiesésekÁRMEGHATÁROZÓ ESEMÉNYEK, ÁRALAKULÁSOK


Az elmúlt hetek ármozgásában továbbra is az emelkedő trend a meghatározó, még ha a március eleji komoly emelkedés után rövid időre meg is torpantak az energiapiacok árfolyamai. Az ünnepek utáni első kereskedési napon viszont már 2% körül nőtt mind a villamosenergia, mind a földgáz a következő éves árakat tekintve. Továbbra is kitart tehát az optimista tőzsdei hangulat, mely részben a világszinten is egyre gyorsabb ütemben haladó tömeges oltásoknak köszönhető, másrészt a Biden-féle, történelmi mértékű, 1,9 billió dollárra rúgó gazdaságélénkítő-csomagnak. Emellett általános energiapiaci áremelkedés folyamatát láthatjuk, mind az olaj, mind a széndioxid-kvóta tekintetében, előbbi az OPEC+ termelésnövelési bejelentése ellenére sem csökken, utóbbi a szigorodó EU-s ÜHG szabályainak, és erre csatlakozva egyre több globális befektető figyelmének köszönhető. A legnagyobb talány azonban az, hogy foglalkozik-e még bárki az EU nagy részén még továbbra is romló járványügyi adatokkal, ugyanis a jelenleg azt tapasztaljuk, hogy annak ellenére, hogy a 2020-as évet szinte teljes egészében a koronavírus körüli hírek mozgatták, 2021-ben a piac ügyet sem vet a negatív hírekre.


A villamos energia jegyzésárakat leginkább az említettek közül az emissziókereskedelem kapcsán végbement további növekedés befolyásolta, a kvótaárak újabb történelmi rekordokat döntöttek az ünnepek után, a jegyzésár már 44 EUR/tCO2 fölött zárt 2021.04.06-án. Ezzel kapcsolatban a kvótapiaci elemzők nem sok jóval kecsegtetnek április hónapra, ugyanis véleményük szerint az emissziókereskedelem harmadik ciklusának április 30-ai végleges zárása miatt tovább nőhet a kereslet, ami újabb rekordok felé tolhatja a CO2-kvóta árakat. A rekord árszintek pedig a villamos energia tőzsdékre is kihatnak, a HUDEX-en a következő éves elszámolóár már 61 EUR/MWh felett jár, és vészesen közelíti a 2-3 évvel ezelőtti 64 EUR/MWh körüli csúcsokat. Az EEX-en még ennél is magasabb csúcsokat döntöget az árfolyam, az 58 EUR/MWh fölötti jegyzésár 9,5 éves rekordot jelent.


A kőolaj ára az elmúlt két hétben oldalazott, az OPEC+ bejelentése tehát csak ellensúlyozni tudta a pozitív tőzsdei hangulatból fakadó bikapiac hatásait. Az API2 európai leszállítású szén jegyzésár növekedésének pedig a dráguló CO2 kvóta szabott határt – mivel a nagy kvótaigény miatt kevésbé éri meg használni földgáz helyett –, de továbbra is nagyon magasan szinten, 72 USD/t körüli jegyzésáron zárt. Jó hangulat uralkodik a részvénypiacokon, ez mutatkozik meg a tényezőárakban.


A földgáz jegyzésárak hasonló forgatókönyv szerint mozogtak, mint a villamosenergia árak. A márciusi végi megtorpanás után kilőttek, az emelkedés töretlen a piacokon. A téli leszállítású gáz 20 EUR/MWh fölé nőtt. Az emelkedést a tényezőárak mellett a vártnál hűvösebb áprilisi időjárás mozgatja, ami az alacsony töltöttségi szintű tárolók miatt a spot árak mellett a határidős leszállításokat is érinti. Fontos árfelhajtó-hatással bír emellett a gázpiacok egyre szorosabb globális összefűződése, ami idén télen ott fejtette ki hatását, hogy az ázsiai hideg kiváltotta kereslet és a magasabb árak elszipkázták Európa elől az LNG szállítmányokat. Ázsia gázellátása nagyrészt az LNG importra épül, így nem csoda, hogy rekordmagas árak Ázsia felé terelték az LNG-t. A kereskedhető termékekből képzett következő gázéves átlagár tegnap a TTF-en 18,921 EUR/MWh, a CEGH VTP-n 19,272 EUR/MWh, míg a HUDEX-en 18,860 EUR/MWh lett. A tárolók töltése megkezdődött, de az időjárás (és a piaci mozgások) nagyban befolyásolják a mennyiséget. A piaci drágulást most nagyrészben a hosszabb távú várakozások felpörgése okozza, a fent említett okok csak fokozzák a drágulás mértékét.

Kapcsolódó cikkek