EnergyMarket Report - Energiapiaci összefoglaló – 2021.04.20.

Tisztelt Ügyfelünk!

Bizonyára már Önök is értesültek az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021-es bevezetéséről, egészen 2030-ig. Az EKR az energiakereskedők (és üzemanyagkereskedők) számára keletkeztet kötelezettségeket és pénzügyi terhet, az évek során növekvő mértékben. A részletekkel kapcsolatban keressék illetékes ügyfélmenedzsereiket, mert a fogyasztók számára akár jelentős bevételi- vagy energiahatékonysági beruházási forrásokat is tartogathat. A részletekről külön dokumentum került feltöltésre Minitőzsde felületünkre. Amennyiben az EKR-rel kapcsolatban jelenlegi kereskedőjüktől valamilyen változtatásról információt kapnak, mielőbb jelezzék felénk, hogy támogatást nyújtsunk a minél kedvezőbb megoldásban.AKTUÁLIS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI HÍREK


Magyarországi földgáz tárolók

Kereskedelmi tároló töltöttségi szintje: 2021.04.18. 1 717 millió m3 – 37,57%

Átlagos be-, és kitárolás

Kereskedelmi 1,68 millió m3/nap kitárolás, 1,31 millió m3/nap betárolás
Stratégiai 0,00 millió m3/nap kitárolás, 0,33 millió m3/nap betárolás

Villamos energia - fontosabb termelői kiesésekÁRMEGHATÁROZÓ ESEMÉNYEK, ÁRALAKULÁSOK


Az elmúlt szűk kéthetes intervallumban sem történt meg a primer-, és szekunder energiahordozók ármozgásában a várva várt trendforduló. Hála a továbbra is töretlen, bizakodó piaci hangulatnak, a világ meghatározó tőzsdéin tovább folytatódott az emelkedés, és ahogyan erről már az előzőekben is beszámoltunk, a piac ebben az időszakban sem vette figyelembe a kedvezőtlen járványügyi híreket, a pozitív híreket követően azonban azonnal emelkedést tapasztalhattunk a jegyzésekben. Az energiapiacot az általánosan uralkodó optimizmuson túl politikai hatások is érték, az (ismét) egyre inkább kiéleződő orosz-ukrán konfliktus a földgázszállítás lehetséges fennakadásán keresztül okoz bizonytalanságot Európában, továbbá a Navalnij állapotáról érkező hírek, és az ezzel kapcsolatban kilátásba helyezett szankciók is kihatnak az energiaárakra. Mindemellett továbbra is borús, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb idő uralkodik a kontinensen, mely nem kedvez a megújuló termelésnek és a rendelkezésre álló kapacitások kihasználásának. Ráadásul ez az idő tovább apasztja a tavalyi szintnél már most jelentősen alacsonyabb földgáz tartalékokat az európai tárolókban, mely így a nyári betárolási időszakban jelentkező nagyobb kereslet miatt egyre inkább gátat szab egy jelentősebb árkorrekciónak.


A hazai-, és a nemzetközi villamos energia jegyzésárak több éves rekordon állnak, erre a fentieken túl továbbra is leginkább a széndioxid-kvóta rendkívül magas árfolyama van hatással. A hétfő nap végi EUA jegyzés 44,35 EUR/tCO2 volt, és mivel az emissziókereskedelmi ciklus zárása a hónap végén esedékes, így várhatóan magasan is marad a jegyzés az elkövetkező hetekben. Továbbá az időjárás előrejelzések sem valószínűsítenek gyökeres változásokat, mely szintén támogatja, hogy a villamos energia termékek ára rövid távon a mostani magas szinten maradjon. A jobb idő beköszöntével és az emissziókereskedelemben található magas arányú spekulatív kereskedés visszaszorulásával azonban minden esély megvan rá, hogy a következő hónapban megváltozzon az irány.


A földgáz jegyzésárakra a fent már részletezett, valószínűsíthetően magasabb nyári kereslet mellett, a kvótaárak magas szintje is nyomást gyakorol a földgáztüzelésű erőműveken keresztül. A trend így ennél az energiahordozónál is tovább folytatódott, egyértelmű emelkedés látszik a spot és a határidős piacokon is, a leginkább meghatározó holland tőzsdén a téli szezon ára meghaladta a 21,5 EUR/MWh-t is. A kereskedhető termékekből képzett következő gázéves átlagár hétfőn a TTF-en 19,439 EUR/MWh, a CEGH VTP-n 19,930 EUR/MWh, míg a HUDEX-en 19,715 EUR/MWh lett.

A kőolaj világpiaci árát is a folyamatos növekedés jellemezte, az ármozgást a világgazdaság fellendülésére vonatkozó kedvező várakozások-, és az ehhez köthető magasabb várható kereslet határozta meg. Bár előző hét elején volt némi visszaesés az árakban a koronavírust követő lassabb helyreállás miatti fokozódó félelmek miatt, ez nem volt tartós, és inkább az optimizmus érvényesült a piacon, a rossz híreket figyelmen kívül hagyta a piac. Az északi tengeri Brent árfolyama előző riportunk óta 63-67 USD/b, míg a WTI 59,5-63,5 USD/b között alakult.


A API2 európai leszállítású szén esetén sem történt másképp, állandó áremelkedés jellemezte az energiahordozót, köszönhetően a kontinensen uralkodó hideg időjárásnak. A jegyzésár előző pénteken közel 76 USD/t szintig emelkedett.

Kapcsolódó cikkek